Introducere în Programare

Capitolul 3: Comparații cu alte limbaje
Python

Python este unul dintre cele mai populare limbaje de programare. Este interesant că sintaxa sa diferă de cea a altor limbaje de programare populare. Dacă alte limbaje au adoptat sintaxa cu acolade pentru a defini blocuri de instrucțiuni, în Python acestea sunt determinate de numărul de spații de la începutul liniei.

Istorie

Python a fost creat de către Guido van Rossum și prima versiune a fost lansată în 1991. Numele "Python" vine de la pasiunea lui Guido pentru emisiunea de televiziune britanică Monty Python's Flying Circus. Limbajul a fost conceput pentru a fi ușor de citit și de înțeles, cu un accent pe claritate și eficiență.

De-a lungul anilor, Python a evoluat și a câștigat popularitate rapidă datorită sintaxei sale simple și versatilității. Versiunea 2 a fost predominantă până în 2008, când a fost lansată versiunea 3, care a adus îmbunătățiri semnificative și corectări de design. Cu toate acestea, tranziția către Python 3 a fost graduală, din cauza incompatibilităților cu versiunea anterioară.

Python a devenit un limbaj de programare extrem de popular în diverse domenii, inclusiv dezvoltarea web, analiza datelor, inteligența artificială și învățarea automată. Comunitatea Python este cunoscută pentru deschiderea și sprijinul reciproc, iar numeroase biblioteci și framework-uri puternice au fost dezvoltate pentru a extinde funcționalitățile limbajului.

Astăzi, Python este unul dintre cele mai utilizate limbaje de programare la nivel mondial, fiind preferat pentru proiecte de dimensiuni mari sau mici datorită simplității sale, productivității ridicate și extensibilității.

Diferențe între Python și Miorița

Aproape tot ce am învățat are o sintaxă diferită în Python. Uitându-ne atent, poate observăm că diferențele sunt mai mult de suprafață.

Variabile

Variabilele în Python sunt asemănătoare celor învățate cu Miorița, doar că nu trebuie să fie declarate. Pot fi direct folosite

var nume // Declarare
nume = "Bebe" // Inițializare
Miorița
# Nu există declarare
nume = "Bebe" #inițializare
Python
Conținutul continuă după reclamă

Comentarii

În Python nu există comentarii de bloc. Orice vine după semnul # pe o linie de cod este considerat comentariu.

/* Acesta este un comentariu
  pe mai multe linii */

// comentariu pe o linie
Miorița
# Acesta este un comentariu
# pe mai multe linii

# comentariu pe o linie
Python

if, else, while și blocuri

În Python, nu mai avem acolade pentru a marca blocuri de text și dispar și parantezele de la if. În schimb apare semnul : după instrucțiunile care pot avea bloc.

if (!something) {
 // Bloc if
 // Bloc if
} else {
 // Bloc else
 // Bloc else
}

while(true) {
 // ...
 if (...)
  break
}
Miorița
if not something:
 # Bloc if
 # Bloc if
else:
 # Bloc else
 # Bloc else


while True:
 # ...
 if ...:
  break
Python

for

Avem o instrucțiune for în Python, folosită de asemenea pentru număr cunoscut de iterații. Însă arată mult diferit de ce am învățat cu Miorița

for (var i=0; i<7; i=i+1) {
 // Ceva de 7 ori
}
Miorița
for i in range(7):
 # Ceva de 7 ori
Python
Conținutul continuă după reclamă

Funcții

Funcțiile se declară asemănător, doar că se folosește cuvântul def. Numele parametrilor devin mai importanți, pentru că la apelare, pe lângă sintaxa pe care am învățat-o, se mai pot folosi numele parametrilor.

function sum(a, b=1) {
 return a + b
}

sum(3, 14)

Miorița
def sum(a, b = 1):
 return a + b

sum(3, 14) # apelare clasică

# apelare prin numele parametrilor
sum(b=14, a=3)
Python

Designed by