Introducere în Web Development

Capitolul 1: Introducere
Noțiuni fundamentale

Unii se aruncă la un asemenea curs cu foarte multă încredere, dar înțelegând mai puțin decât cred. Desigur, nu cred că este cazul pentru tine, așa că poți să citești această pagină doar pentru a te asigura că înțelegi termenii pe care îi folosesc eu.

Internet

Ceea ce numesc eu Internet este rețeaua fizică de calculatoare conectate între ele. Toate dispozitiv conectate la Internet, fie prin cablu, fie wireless, pot teoretic să comunice cu oricare alt dispozitiv conectat la Internet.

Internetul nu trebuie confundat cu Web-ul. Web este doar unul din serviciile care funcționează cu ajutorul Internetului.

Server și găzduire

Gândește-te la un fișier oarecare, poate o poză, poate un document, nu contează. Îl descarci de undeva de pe Web. Dar de unde vine mai exact acel fișier? Ca orice fișier, trebuie să existe pe undeva, pe un calculator, iar tu îl descarci de acolo.

Acel calculator de la care descarci fișierul se numește server, pentru că îți servește fișierul ca un ospătar. Faptul că ține fișierul original se numește găzduire.

Cei care se joacă anumite jocuri online poate au mai auzit acest termen: Dacă vrei să joci cu prietenii tăi, fiecare de acasă, trebuie făcut un server la care toți vă conectați. În mod asemănător, vom avea nevoie de un server pentru a găzdui site-ul nostru, care pentru acest curs nu este mai mult decât o colecție de fișiere.

Un server care găzduiește un site sau o aplicație web se numește server web. Treaba unui server web este să servească fișierele din care este compus site-ul. Un browser va citi acele fișiere și va decide ce să facă. Fișierele HTML, CSS și JavaScript vor fi folosite pentru a afișa site-ul sau aplicația utilizatorului. Aceste fișiere formează partea de Front-End.

Serverul web nu este obligat să găzduiască efectiv fișierele așa cum le trimite la browser. Dacă se întâmplă să genereze fișierele în loc să le găzduiască, această parte se numește Back-End.

Conținutul continuă după reclamă

Web

Web-ul, sau WWW (World-Wide-Web, Pânza Globală) este serviciul pe care îl accesăm cu ajutorul unor aplicații speciale numite browser. Cele mai cunoscute browsere în acest moment sunt Chrome, Edge, Firefox, Safari, dar sunt și multe altele. Folosești un browser acum, ca să citești aceste rânduri.

Se numește așa (World-Winde-Web) pentru că dacă facem o diagramă cu fiecare pagină și legăturile (linkuri) cu alte pagini, ar arăta ca o pânză mare de păianjeni, care s-ar putea întinde pe toată planeta.

Browsere web

Web-ul poate fi accesat folosind aplicații speciale numite browser. Cele mai cunoscute browsere în acest moment sunt: Chrome, Edge, Firefox, Safari, dar sunt și multe altele. Acestea mai sunt cunoscute și prin numele companiilor care le produc: Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Apple Safari.

Cea mai importantă funcționalitate a unui browser este transformarea unor fișiere în site-uri. Această parte se numește motor de randare. Fiind o parte atât de complexă, nu toate browserele încearcă să ofere propriul motor de randare. Multe preferă să folosească unul gata-făcut. Cele mai importante motoare de randare sunt:

  • Blink - Folosit de Chrome, Edge, Brave, Opera, Vivaldi și altele

  • Gecko - Folosit de Firefox și alte browsere mai necunoscute

  • WebKit - Folosit de Safari și toate browserele de pe iOS/iPadOS, inclusiv cele care folosesc alt motor pe alte sisteme de operare.

Un site poate funcționa diferit pe diferite motoare de randare. Deși diferența s-a diminuat în ultimii ani, nu strică să testăm pe câte un browser din fiecare familie. Eu îți recomand să folosești Chrome, Firefox, și dacă poți Safari. Din păcate, Safari este disponibil doar pe MacOS. Dacă nu ai calculator de la Apple, fă ce poți pe Chrome și contactează-ți divinitățile preferate.

Designed by