Introducere în Web Development

Capitolul 1: Introducere
Ce vom învăța

Pe scurt: În acest curs vom învăța să facem site-uri web.

Fie că este o aplicație de Windows, de telefon, sau un site web, pentru a face un program de calculator trebuie să scriem cod. Îi spun eu cod de programare pentru că programăm calculatorul să facă ceva atunci când utilizatorul interacționează cu aplicația noastră.

Ce este Web-ul

Web-ul, sau WWW (World-Wide-Web, Pânza Globală) este serviciul pe care îl accesăm cu ajutorul unor aplicații speciale numite browser. Cele mai cunoscute browsere în acest moment sunt Chrome, Edge, Firefox, Safari, dar sunt și multe altele. Folosești un browser acum, ca să citești aceste rânduri.

Se numește așa (World-Wide-Web) pentru că dacă facem o diagramă cu fiecare pagină și legăturile (linkuri) cu alte pagini, ar arăta ca o pânză mare de păianjeni, care s-ar putea întinde pe toată planeta.

Cerințe minime

Ce trebuie să știi

În acest curs, voi presupune că este prima ta experiență în lumea programării și Web Development-ului. În general am să mă bazez că știi doar ce am scris la acest curs. Spun „în general” pentru că voi presupune câteva lucruri despre tine:

  • Înțelegi limba română. Acest curs este gândit pentru cei care vorbesc nativ limba română, sau o înțeleg și au acces la cultura românească.

  • Poți folosi un calculator. Trebuie să ai noțiuni elementare despre cum funcționează un calculator, ai acces la Internet, poți descărca și folosi aplicațiile pe care le voi sugera.

  • Îți amintești matematica din clasele primare. Deși mai puțin decât în alte cursuri, e posibil să folosim uneori adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri.

  • Ai curiozitate. Acest curs va fi o introducere relativ scurtă. Va trebui să continui pe cont propriu, să exersezi mai mult decât temele date, să îți poți găsi informațiile ce lipsesc.

Software și Hardware

Pentru a face Web-Development, ai nevoie de un calculator de tip desktop sau laptop, pe care rulează Windows, macOS, sau o distribuție grafică de Linux.

Poți urmări acest curs pe telefon sau tabletă, dar dacă vrei să practici ceea ce povestesc ai nevoie de un calculator. Specificațiile tehnice ale acestui calculator nu sunt atât de importante, dar cu cât este mai vechi, cresc șansele să nu se poată instala ultimele versiuni ale aplicațiilor pe care le sugerez.

Designed by